Miért winchester?

Nem túl mélyről levezetve a történetet, a hétvégén felmerült egy kérdés egy úriembertől, akinek adattárolási problémái voltak: "Mi a különbség a külső HDD és a külső Winchester között?"



Nem röhög... Az úr nehézgép kezelő, valószínűleg fel tudna a saját szakmájában tenni olyan kérdéseket, melyek után lefagyna az arcról a mosoly :)


Születtek elmés megpldások, pl. "Ugyanaz, mint a dzsem és a lekvár között!" (teszem hozzá, a kettő között tényleg van különbség :) ), de nem is ez az érdekes, hanem az, hogy miért? 


Hogy lett a HDD-nek a neve winchester? Ugye előjön belőlünk az emlék, amikor még  a vadnyugati filmeket néztük gyerekkorunkban (gyűröttebb arcú kollégák kicsit idősebben) és ott bizony ilyen nevű fegyverekkel lőtték egymást a kalapos-csizmás betyárok... Az emlék felszínre törése nem is olyan véletlen. Nos íme egy kis merevlemez történelem nagyvonalakban: 


A merevlemezek története, régebbre nyúlik vissza a hajlékony lemezekénél. Az IBM mérnökei 1952-ben álltak neki egy véletlen elérésű tároló eszköz kifejlesztésének. 1956-ra készült el ez a korszakalkotó új eszköz, melyet RAMAC (Random Access Method for Accounting and Control) névre kereszteltek. Az IBM dokumentumai szerint ez volt az első mágneslemez háttértároló. Ez a háttértároló 15 darab egyenként 24 hüvelykes mágneses lemezkorongot tartalmazott, 5 MB tárolókapacitással rendelkezett és 971 kilogrammot nyomott. Ezen a fejlesztési vonalon haladva végül 1973-ra elkészült a mai Hard Disk Drive első "őspéldánya", az IBM új tárolóegysége, az IBM 3340 Direct Access Storage Facility.


Ebbe már zárt, nem cserélhető lemezegységek kerültek. A fejlesztések során a kettős meghajtók kifejlesztése volt a cél,melyek két 30 megabájtos cserélhető "forgótárat" használtak; a 30/30 jelölés Kenneth E. Haughton vezetőmérnököt a leghíresebb Winchester puskára, a .30-30 jelzésű 'Model 1894'-esre emlékeztette, így ezt választották a projekt kódnevéül.



Ezt a winchester kifejezést, mint belső használatú kódnevet, mi magyarok valahogy megőriztük és a jelentését általánosítottuk.


Azért ne akadjunk fel majd azon, hogy Európában máshol, ha betérünk egy számítástechnikai boltba és winchestert kérünk, eléggé furcsán néznek majd ránk, hogy azt miért ott keressük ugyanúgy, mint ahogy a pendrive-ot sem értik, nálunk nyugatabbra ugyanis csak USB stick van :)

Tartalomátvétel

©2023 ANT Kft. | Minden jog fenntartva | Utolsó módosítás: 2022