Társadalmi felelősségvállalás elmélete az ANT Kft.-nél

Sokat gondolkodtam, hogy milyen hangnemben, stílusban mutassam be az ANT Kft.-nél a vállalatok társadalmi felelősségvállalását (angolul: Corporate Social Responsibility, továbbiakban CSR).

Eleinte egy távolságtartó leírásban gondolkodtam, de a gépelés közben észrevettem, hogy végig többes szám első személyében fogalmazok. Ez felvetette bennem a kérdést, hogy miért? Gyorsan meg is lett a válasz, mert nem érzem a távolságot magam és a cég között.

Jelenleg Business Coach képzésre járok, hetente egy munkanapon, ami önmagában kiváltság, hiszen nem minden munkahely támogatja, hogy a dolgozók saját fejlődésüket munkaidőben valósítsák meg. A csoporttársaimmal beszélgetve kezdtem rájönni, hogy milyen fejlett gondolkodású szervezetnél dolgozom. Rájöttem, hogy ilyen szerencsés helyzetből nehezen tudom átérezni, hogy vannak olyan cégek, ahol teljesen más mentalitás uralkodik, ahol a vezetők ajtaja nincs mindig nyitva. Helyek, ahol autokratikus főnökök parancsaira kell megfelelően teljesíteni, minden szabályt betartva.

Nálunk a demokratikus vezetés jellemző. A döntést hozó személyek kikérik a munkatársaik véleményét, tanácsait, majd azok ismeretében döntenek. Nem kell időpontot kérni, ha valaki szeretne beszélni a vezetőkkel, és akkor sincs probléma, ha munkaidőben szeretnénk magánügyeket intézni. Ennek a légkörnek az alapja a bizalom. Mindenkinek az az érdeke, hogy a feladatok jól legyenek elvégezve, és megvan a szervezetben az a tudás, hogy ennek nem a szigorú munkarend a feltétele, hanem a motivált emberek.

Nehéz jól leírni, elmagyarázni egy mentalitást. Tulajdonképpen a CSR akkor kezdődik el egy vállalatnál, amikor a törvényi kötelezettségeknek maximálisan megfelel, és olyan elveket vezet be, melyekkel a saját profitján túl a társadalmi, szociális problémákra reagál. Ennek alapja, hogy a cég működésében megjelenik, hogy része a társadalomnak, hatással van annak alakulására.

(Nyilván a témában rengeteg szakirodalom lelhető fel magyar nyelven is, a fenti leírás inkább az ANT Kft. szabad értelmezése.)

Hogy mit jelent a cégnél a CSR, arról itt olvashattok.
 

Tartalomátvétel

©2009 ANT Kft. | Minden jog fenntartva | Utolsó módosítás:2019.09.16.

by: EOX Kft.