drone

Drone ismerkedés

A vezető nélküli légijármű ma már nem csak a sci-fi írók fantáziájában megjelenő technológia csupán, hanem a hétköznapi emberek számára is elérhető dolog.

De nem akarnék sztereotip mondatokba burkolózni, hogy az olvasó már az első sornál unottan a következő keresésbe fogjon.

Cikkem célja, hogy a teljesen kívülállókat is megpróbáljam kicsit közelebb hozni a technológia ezen vívmányának megértéséhez és - remélem - megszeretéséhez.

Drone műszaki alapok: multicopter villanymotorok

A drone-ok mozgását leginkább meghatározó eleme a meghajtást biztosító motor.

A motorok széles választéka áll rendelkezésre üzemanyag meghajtásal akár egészen kis mérteben is, ám a multicopterek esetében elsősorban mégis a villanymotorokat használják.

 

Drone műszaki alapok: multicopter propellerek

Először is egy hitvitára szeretnék reagálni. A repülősök a propeller szót légcsavarként szeretik nevezni. Ez OK, de ha nem gond, én maradnék a propeller megnevezésnél.

Tehát a propellerek feladata a multicoptereknél az, hogy a levegőben tartsák a gépet. Teszik ezt oly módon, hogy a motorok forgó mozgását a repülőgépszárnyakhoz hasonló aerodinamikai elvek alapján felhajtóerővé konvertálják.
Ebből következik, hogy igen fontos részei a multicoptereknek.

Drone műszaki alapok: multicopter vázak

A multikopterek vázszerkezete igen változatos lehet. Ezt értjük mind formára, mind pedig anyagfelhasználásra.

A váz (frame) feladatai és tulajdonságai:

Drone műszaki alapok: bevezető a multikopterek világába

Mivel a kérés az volt, hogy először a műszaki résszel kezdjük, így ebbe vágok bele in medias res.
Azt hiszem, egyszer majd csoportosítom is ezeket a bejegyzéseket és akkor szépen rendszerbe szedve is olvashatjátok Őket.

Drone-ok csoportosítása

Talán erre a témára csak azért van szükség, hogy aki tényleg teljesen háttal áll még a témának, de szeretne belelátni, annak valami kis első benyomása lehessen a dologról.

A csoportosítás sok módon megtehető. Képességeim és látóköröm szűkösségének köszönhetően az általam megfogalmazott csoportosítást fogom megtenni, mely ezáltal - a közismert mondás mögé bújva - a teljesség igénye nélkül készült:

Drone ismerkedés II.

Ahogyan azt a téma felvezetőjében már megírtam, a vezető nélküli légijárművek (UAV) csak a 20. század elején jelentek meg. A második világháború után azonban jelentős fejlődésnek indultak a polgári felhasználók számára is.

Tartalomátvétel
Tartalomátvétel

©2023 ANT Kft. | Minden jog fenntartva | Utolsó módosítás: 2022