Drone ismerkedés

A vezető nélküli légijármű ma már nem csak a sci-fi írók fantáziájában megjelenő technológia csupán, hanem a hétköznapi emberek számára is elérhető dolog.

De nem akarnék sztereotip mondatokba burkolózni, hogy az olvasó már az első sornál unottan a következő keresésbe fogjon.

Cikkem célja, hogy a teljesen kívülállókat is megpróbáljam kicsit közelebb hozni a technológia ezen vívmányának megértéséhez és - remélem - megszeretéséhez.

Kezdjük hát az elején. A fogalommal. DRONE, magyarosan írva drón. (Elnézést a nyelvészektől, de én ezt a magyaros írásmódot nem bírom befogadni, úgyhogy maradok az angolos írásnál. :-) )

A szó az angol-magyar szótár szerint méh here. A méhcsaládokban az Ő feladata a méh nőstények megtermékenyítése.

Ez a szó nem igazán indokolja a vezető nélküli légijárművekkel való kapcsolatot. A magyarban és az angolban is megjelenő henyélő, lusta, magát kiszolgáltató értelmezés sem vezet közelebb a kapcsolat feltárásához. Van egy logikai lehetőség, - amit a kényszeres magyarázók talán elfogadnak, - ami szerint a drone kifejezéshez kapcsolódik egy fogalom, a zümmögés, döngicsélés. Márpedig a fent nevezett  légijárművek általában ilyesmi hangokat hallatnak repülés közben. Erőltetettnek tűnik számomra a dolog, ezért inkább a történelemben keresném a szó származtatását.

Már csak azért is érdekes kérdés, mert a témára már kitaláltak két remek betűszót, amik az UAV (unmanned aerial vehicle - pilóta nélküli légijármű), vagy UAS (unmanned aircraft system - pilóta nélküli repülőgép rendszer). Tehát minek is ez az erőltetett magyarázattól terhes új szó?

Apropó, ÚJ. Miért is új? Hát azért mert az UAV már a 20. század elejétől létező fogalom, melyet a második világháború utántól kezdtek komolyan fejleszteni. Természetesen - úgy, mint oly sok technikai újítást - a hadiipar számára.

Innen is érkezik a drone szó szerintem logikusabb összekötése. Az Angol Királyi Légierő (Britain’s Royal Air Force)  a légierő pilótáinak tréningezése céljából átalakított egy repülőgépet UAV-re. Ezt a gépet méhkirálynőnek (Queen Bee) nevezték el. Az Ő kilövésére induló gépeket pedig logikusan drone-oknak, azaz méh heréknek. Ez a kissé militarista -szexista megközelítés látszik számomra a legvalószínűbbnek.

Így hát 1936 óta létezik a drone szó ezen értelmezése.

Mivel máshogyan nem tudom mérni, hogy mennyire tetszett Nektek a téma, kérem aki akarja, hogy folytassam a cikksorozatot, az nyomjon az oldalnak egy "like"-ot.

>


OK, akkor itt van az eddig megjelent, a témát taglaló részek

 

Tartalomátvétel

©2009 ANT Kft. | Minden jog fenntartva | Utolsó módosítás:2019.09.16.

by: EOX Kft.