Windows 8 licencelési ismertető

A Microsoft Windows 8 megjelenésével egy teljesen megújult operációs rendszer kerül a felhasználókhoz, ráadásul a licencelési feltételek is jelentősen változtak. Az alábbiakban a Windows 8 kiadásokkal, valamint a Windows 8 licencelésével kapcsolatos fontos tudnivalókat ismertetjük.

  Windows 8 kiadások:

  • Windows 8: az otthoni felhasználók számára szánt kiadás. Legfontosabb újdonságai a Windows 7-hez képest az új operációs rendszer kétszer gyorsabb indulása (boot), az érintőképernyős eszközökre optimalizált, élő tartalmat szolgáltató csempékből felépülő Start képernyő, a Microsoft fiók (korábban LiveID) alapú felhasználó (Microsoft Account) és a foto alapú „jelszó” támogatása, a Windows Store, a Microsoft felhő szolgáltatásainak integrációja, és még sok más lehetőség, amely a Windows 8-at izgalmasabbá, élménytelibbé és hatékonyabbá teszi elődeinél.

 

  • Windows 8 Pro: az üzleti felhasználóknak szánt kiadás. Mindent tud, amit a Windows 8. Ezen felül, a Windows 8 Pro képes domain-hoz csatlakozni, virtuális környezetben boot-olni, a merevlemezt titkosítva használni (Bitlocker) és rendelkezésre állnak a csoportházirendek.

 

  • Windows RT: az ARM processzoros eszközökön futtatható kiadás. Szolgáltatásaiban, lehetőségeiben a Windows 8-hoz hasonlít, azonban az RT-ben rendelkezésre áll a merevlemez titkosító funkció, és a Microsoft Office telepítve van minden Windows RT eszközön.

 

  • Windows 8 Enterprise: nagyvállalati felhasználóknak szánt kiadás, csak mennyiségi licencben, SA-n keresztül beszerezhető. A Windows 8 Pro funkcionalitásán felül egyebek mellett a következő szolgáltatásokkal rendelkezik: AppLocker, Windows To Go, DirectAccess, BranchCache*.

* AppLocker: Beállítható, hogy mely alkalmazásokat mely felhasználók, vagy felhasználó csoportok futtathatnak.
Windows To Go: Egy megfelelő USB pendrive-ról bármilyen számítógépen elindítható a felhasználó saját Windows 8 környezete.
Direct Access: Távoli felhasználóknak VPN nélküli biztonságos hozzáférést biztosít vállalati online tartalmakhoz, alkalmazásokhoz.
BranchCache: A WAN hálózaton lévő file- és WEB szerverek tartalmának a számítógépen lévő gyorsítótárban történő tárolása.

  • Windows 8 FPP licenc:A Windows korábbi verzióinál megszokott lehetőségekhez képest több változás is történt a Windows 8 esetében. A dobozos licencben elérhető Windows8 kiadások száma csökkent.

 

  • Nincs teljes dobozos licenc: A Windows 8, valamint Windows 8 Pro termék dobozos licencben csupán frissítésként elérhető*. Kétféle frissítés létezik. A verzió frissítés a Windows XP SP3, Windows Vista, illetve Windows 7 felhasználók számára választható, ha frissíteni szeretnék operációs rendszerüket a Windows8 verzióra. A termék frissítés licenc pedig a Windows 8 kiadásukat Windows 8 Pro kiadásra frissíteni szándékozó felhasználók számára készült.

 

  • Verziófrissítés: Windows 8 Pro 32bit/64bit Version Upgrade. A csomag tartalmazza a telepítőmédiát mind a 32 bites, mind a 64 bites verzióhoz. A felhasználó a két változat közül csak az egyiket használhatja. A frissítési alap lehet a Windows XP SP3, a Windows Vista illetve a Windows 7 bármely, OEM vagy FPP licencben elérhető kiadása (tehát akár a Starter is, viszont az Enterprise nem!)

 

  • Kiadásfrissítés: Windows 8 Pro Pack 32bit/64bit Product Upgrade medialess. Windows 8 kiadásról Windows 8 Pro-ra frissít. A csomag nem tartalmaz telepítőmédiát, csupán egy termékkulcsot, melynek segítségével a Windows 8 Pro mindazon funkciói aktiválhatók, melyeket a Windows 8 nem tartalmaz.
    Windows 8 OEM licenc

 

  • A Windows 8 nem rendelkezik downgrade joggal, a Windows 8 Pro igen. Korábbi verziók közül a Windows Vista Business és a Windows 7 Professional használata megengedett. A Windows 8 downgrade joga nem teszi lehetővé a WindowsXP, mint korábbi verzió használatát!

 

  • Windows 8 érintőképernyős szolgáltatásai csak azokon az eszközökön működnek, amelyek rendelkeznek a Windows 8 érintőképernyős eszköz minősítéssel. Tehát, amennyiben egy tanúsítvánnyal nem rendelkező érintőképernyős eszközre lesz telepítve a Windows 8 valamely kiadásának OEM licenc, a telepített operációs rendszer érintőképernyős funkciói nem fognak működni az eszközön.

Remélem, sokaknak nyújt segítséget a fenti kis ismertető!
Amennyiben további kérdései lennének Windows 8 licencelési témakörben, kérem keressen minket bizalommal.

Tartalomátvétel

©2023 ANT Kft. | Minden jog fenntartva | Utolsó módosítás: 2022