Partnerünk a Kvint-R Kft. projektet indított

Kiválló partnerünk, a Kvint-R Kft. projektet indított, melyhez sok sikert kívánunk.

A projektről:

 

 Amorf és geometrikus felületek nyomtatását megalapozó kutatás, adaptív tárgynyomtató fejlesztése

 

A KVINT-R Kft és a MIKRO STUDIÓ Kft. konzorciuma 219,13 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” című pályázaton a Széchenyi 2020 keretében. A több mint 321 millió forint összköltségvetésű beruházás keretében a konzorcium tagjainak K+F tevékenységének fejlesztése valósul meg.

 

A projekt keretein belül egy digitális adaptív tárgynyomtatót kívánunk kifejleszteni, tintasugaras technológiai alapokon, már meglévő nyomtatóművek, vezérlő rendszerek és részegységek átalakításával, egybeintegrálásával, különféle anyagminőségű felülettel rendelkező tárgyak nyomtatására. A gyakorlatban a tárgyak geometrikus és amorf felületekkel rendelkeznek, a jelenleg alkalmazott tintasugaras nyomtatók és technológiák sík, papír alapú felületekre lettek kifejlesztve.
 
A projekt megvalósításához kutatásokat kell folytatnunk az amorf felületek nyomtathatósága vonatkozásában, illetve a kutatások alapján egy matematikai modellt kell felállítani, amely alapján ki tudjuk fejleszteni az amorf felületek nyomtatási, képletképzési technológiáját, mely alatt jelen esetben a torzulásmentes nyomat nyomtatást értjük. A különböző anyagminőségű tárgyak felületén a bubblejet technológiájú tintasugaras festékek nem tudnak megtapadni, ill. nem jön létre tartós adhéziós kapcsolat a festékréteg és a különböző anyagminőségű felületek között. Ezért kutatásokat kell végeznünk a különféle anyagok esetében a bubblejet technológiákhoz használt festékek és a különböző anyagminőségű felületek adhéziós tulajdonságai vonatkozásában, meg kell határoznunk, hogy milyen határfelületi követelményeket kell teremteni a bubblejet festékek optimális tapadásához, valamint meg kell határozni milyen határfelületi tapadási tulajdonságokat igényelnek a különböző anyagminőségű felületek. Az elméleti kutatási eredmények alapján kifejlesztünk egy határfelületi bevonó anyag családot, ami kielégíti a fent részletezett feltételrendszert, utána pedig a tárgynyomtató prototípusát véglegesítjük.
 
Végül az adaptív tárgynyomtatóhoz kifejlesztünk egy illesztő programcsaládot, amely lehetővé teszi az eszköz csatlakozását a különféle operációs rendszerrel rendelkező számítástechnikai eszközökhöz, valamint egy felhasználóbarát kezelői programot, amivel tetszőleges digitális formátumú tartalmakat tudunk megjeleníteni a nyomtató segítségével a tárgyakon.
 
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, a 219,13 millió forint európai uniós támogatás segítségével. A projekt nyitódátuma: 2016.11.16, záródátuma: 2018. november 15.
 
A projekt támogatási intenzitása konzorciumi szinten: 68%
 
A beruházásnak köszönhetően a vállalatok 6 darab új kutató fejlesztő munkahelyet teremtenek.
 
A projektről bővebb információt a www.kvint-r.hu oldalon olvashatnak.
Syndicate content

©2009 ANT Ltd. | all rights reserved | Last modification: 27-11-2013