VMware vSphere 5

 

Két évvel a 4-es kiadást követően megjelent a VMware piacvezető virtualizációs platformjának 5. változata.

Új szoftver verzió kapcsán mindenki elsősorban a műszaki fejlesztésekre kiváncsi. Elmondható, hogy az 5-ös generáció nagyon sok újdonságot hozott, melyek közül néhány jelentősebb a teljesség igénye:

 • Storage DRS - virtuális gépek terhelés alapú elosztása a tároló rendszeren
 • Auto Deploy - automatikus telepítés, 100%-os állapot nélküliség
 • nagyobb teljesítmény: 32 vCPU, 1TB vRAM virtuális gépenként
 • vCenter Appliance Linux alapon
 • webes felületű vSphere Client
 • VMFS5 - megszűnt a 2TB-os "extent" méret korlát, 1MB-os blokkméret, alblokk címzés fejlesztések
 • vStorage APIs for Array Integration (VAAI) fejlesztések
 • vCenter redundancia fejlesztések
 • VMware HA fejlesztések
 • hálózati fejlesztések: NetFlow, port mirroring, I/O korlátozási lehetőségek
 • FCoE software initiator


vSphere 5 specifikáció:

 
Standard
Enterprise
Enterprise Plus
 Áttekintés
Szerverkonszolidáció és leállási időablak csökkentése
Hatékony erőforrás menedzsment
Policy-alapú adatközpont automatizálás
 Termékjellemzők, korlátozások      
 Processzor korlátozás
1 CPU/licensz
1 CPU/licensz
1 CPU/licensz
 vRAM korlátozás
32 GB
64 GB
96 GB
 vCPU korlátozás
8 utas
8 utas
32 utas
 Központi menedzsment  kompatibilitás      
 vCenter Server
vCenter Server Foundation
vCenter Server Foundation
vCenter Server Foundation
vCenter Server Standard
vCenter Server Standard
vCenter Server Standard
 Termékjellemzők      
 Thin Provisioning
 Update Manager
 
 
 Data Recovery
 
 
 
 High Availability
 
 
 
 vMotion
 
 
 
 Storage APIs for Data Protection
 
 
 
 Virtual Serial Port  Concentrator
 
 
 
 Hot Add
 
 
 
 vShield Zones
 
 
 
 Fault Tolerance
 
 
 
 Storage APIs for Array Integration
 
 
 
 Storage APIs for Multipathing
 
 
 
 Storage vMotion
 
 
 
 Distributed Resource Scheduler (DRS)  
 
 
 Distributed Power Management (DPM)
 
 
 
 Storage I/O Control  
 
 
 Network I/O Control    
 Distributed Switch  
 
 
 Host Profiles  
 
 
 Auto Deploy    
 Storage DRS    
 
 Profile-driven Storage    
 

Thin Provisioning: teljes nevén vStorage Thin Provisioning. Segítségével dinamikusan skálázhatóvá válik a háttértárolón lévő tárterület, igény szerint több tárterület osztható ki az egyes VM-eknek, mint amennyi fizikailag létezik a tárolóban (over-commiting, over-allocation).

Update Manager: olyan globális megoldás, mely segítségével – valamint a DRS funkcióval összedrótozva -mind az ESX host-ok, mind az üzemelő Windows vagy linux VM-ek patch-elése, update-elése központilag menedzselhető.

Data Recovery: olyan programmodul, amely gyors, diszk-alapú mentést és visszaállítást tesz lehetővé igény szerint egyedi file-ok vagy komplett image-ek szintjén.

High Availability (HA): az üzletmenet folytonosság fenntartására szolgáló funkció, mely folyamatosan monitorozza az ESX host-ok elérhetőségét „heartbeat” segítségével. Amennyiben azt érzékeli, hogy az egyik ESX host elesett, úgy az érintett VM-eket másik ESX host-on újraindítja. Amennyiben OS hiba miatt esik el egy VM, úgy ugyanazon ESX host-on indítja újra a VM-et.

VMotion: a vMotion programmodul teszi lehetővé a VM-ek egyes ESX host-ok közötti transzparens, leáll(ít)ás nélküli „on-the-fly” migrációját az adatkonzisztencia megtartása mellett (pl. hardverkarbantartás esetén). A VM-ek image file-jai a migráció alatt fizikailag továbbra is a központi háttértárolón van jelen.

Storage APIs for Data Protection: a Storage APIs for Data Protection a harmadik féltől származó, VMware kompatibilis mentőszoftverek központi menedzselési lehetőségek közé történő integrálását könnyíti meg.

Virtual Serial Port Concentrator: soros port koncentrátoron keresztüli adminisztrációs konzol kapcsolat virtuális megfelelője.

Hot Add: lehetővé teszi a VM-ek CPU- és RAM-bővítését (reallokálását) leállás vagy újraindítás nélkül.

vShield Zones: olyan virtuális biztonsági appliance, mely segítségével a céges biztonsági policy-k, előírások betartása kierőszakolható a virtualizált hálózaton belül. Mindemellett logikai szegmentáció, hálózati hozzáférési szabályok létrehozása és naplózás/riportolás abszolválható a funkcióval.

Fault Tolerance: folyamatos rendelkezésre állást biztosító funkció, mely egy adott ESX host-on üzemelő VM-ről virtual lockstep-pel live árnyékmásolatot képez egy másik ESX-host-ra, ezzel gyakorlatilag zéró leállás és adatvesztés érhető el hardverhiba esetén.

Storage APIs for Array Integration:

Storage APIs for Multipathing: lehetővé teszi harmadik féltől származó storage multipathing funkció használatát VMware környezetben.

Storage VMotion: akár heterogén storage-környezetben is alkalmas a VM-ek image file-jainak egyik háttértárolóról másikra történő transzparens, leáll(ít)ás nélküli „on-the-fly” migrációjára az adatkonzisztencia megtartása mellett.

DRS (Distributed Resource Scheduler): a kiajánlott erőforrás ütemező folyamatosan monitorozza az erőforrás pool kihasználtságát, segítségével a rendelkezésre álló hardver-erőforrások dinamikusan allokálhatók az üzleti igényeknek megfelelően.

DPM (Distributed Power Management): a DPM folyamatosan monitorozza az erőforrás pool kihasználtságát és a munkafolyamatok optimalizálásával felszabadít ESX host-o(ka)t, majd áramtalanítja azokat, ezzel jelentős elektromos áram költséget spórolva. Természetesen áram alá helyezi a „lelőtt” szervereket, amennyiben a terhelés ezt megköveteli.

Storage I/O Control: létrehozott policy-k és szabályoknak megfelelően VM-enként priorizálhatók az I/O erőforrások. Amennyiben I/O torlódás következik be, a funkció dinamikusan allokálja az elérhető I/O erőforrásokat a VM-ek számára a definiált szabályoknak megfelelően.

Network I/O Control: mint Storage I/O Control, csak hálózati I/O erőforrásokra vonatkoztatva.

Distributed Switch: segítségével központosítható a virtuális hálózat switch-einek menedzselése, konfigurálása továbbá támogatja a harmadik féltől származó virtuális switch-ek (pl. CISCO Nexus 1000v) integrációját.

Host Profiles: validált profilok (hálózati-, háttértár- és biztonsági beállítások egyaránt) segítségével standardizálja és egyszerűsíti az ESX host-ok konfigurációját.

Auto Deploy:

Storage DRS: összevon több volume-ból álló storage erőforrásokat egyetlen storage pool-ba, egyszerűsítve azok adminisztrálását. Volume-ok közötti folyamatos terheléselosztással biztosítja, hogy a szükséges tárhely rendelkezésre álljon és elkerülje a szűk keresztmetszeteket az üzletmenet folytonosság fenntartása érdekében.

Profile-Driven Storage:

Tartalomátvétel

©2023 ANT Kft. | Minden jog fenntartva | Utolsó módosítás: 2022