VMware View 5 - kliens virtualizáció

 

VMware View 5

Napjaink desktop infrastruktúrájának alapja a PC, amely a hardver, az operációs rendszer, az alkalmazások, a felhasználói profil és adatok erősen láncolt egyvelegéből áll. Komplexitása miatt bármely komponens meghibásodása kihathat a többi elem működésére, ezért jelentős kockázatot jelent, fenntartása pedig szükségtelen költségeket szül. Ezen felvetésekre nyújt hathatós választ a VMware View 5, segítségével a desktop felületek szolgáltatásként biztosíthatók a felhasználók számára, a hagyományos PC infrastruktúrához viszonyítva jóval kedvezőbb üzemeltetési költségekkel, és magasabb szolgáltatási színvonallal.
A View 5 bevezetésével jelentősen egyszerűsödik a desktopok IT menedzsmentje, csökken az adminisztrációs költség, növelhető a felügyelet a végberendezések fölött, viszont rugalmasabb és bárhonnan könnyen elérhető felületet biztosítható a felhasználók számára, a PC-nél megszokott grafikus teljesítmény mellett.
A VMware View a virtualizáció felhasználásával bontja fel a desktop hardver és a rajta futó operációs rendszer közötti kapcsolatot. Ennek következtében a hagyományosan egyedileg, fizikailag elkülönítve futó nagyszámú operációs rendszer példány egy nagy központi rendszerre konszolidálható, így gazdaságosabban és biztonságosabban üzemeltethetővé válik. A felhasználói végberendezések is olcsóbb/kisebb teljesítményű eszközökre cserélhetők, melyek ritkábban hibásodnak meg, és kevesebb energiát használnak fel működésük során. Az új felhasználói környezet létrehozása, változások a meglévő környezetben, új alkalmazások telepítése gyorsabban és egyszerűbben megléphetővé válik.

A VMware View 5 által biztosított előnyök

Központi desktop kezelés és felügyelet
Mivel az operációs rendszerek a központi szerverfarmon futnak, így egyszerűbben felügyelhetők, újabb példány létrehozása klónozással is megtehető, ami az eredeti mintapéldány lemásolásában merül ki.
Csökkenő költségek
Az infrastruktúra teljes üzemeltetési költsége hozzávetőlegesen 50%-kal csökkenthető, köszönhetően a hatékonyabb központi menedzsmentnek, a gazdaságosabb erőforrás kihasználtságnak, és a felhasználók végberendezéseinek hosszabb életciklusának.
Magasabb biztonsági szint
Mivel minden adat a központi tároló rendszereken található, így az egyedi PC-s adattárolásnál sokkal biztonságosabban kezelhetők a felhasználók által használt adatok. A View az elérés területén is új lehetőségeket kínál a beépített SSL képességnek köszönhetően. Bevezetése után bárhonnan biztonságos körülmények között válik elérhetővé a központi desktop felület a felhasználó egyedi beállításaival.
Fokozott felhasználói élmény
A View csomagban már megtalálható a PCoIP protokollon keresztüli elérési mód. A PCoIP protokoll egy adaptív protokoll, amely dinamikusan alkalmazkodik az aktuális sávszélességhez, legyen az WAN vagy LAN kapcsolat, ezzel mindig a lehető legjobb élményt biztosítva a felhasználók számára.
Gyorsabb válaszidő az új igényekre
A VMware View-nak köszönhetően egy új operációs rendszer példány létrehozása, visszaállítása, törlése pillanatok alatt megtehető, nincs szükség hosszadalmas telepítési procedúrára (OS, driverek alkalmazások stb).
Csökkenő ökológiai lábnyom
A View infrastruktúrához jól illeszthető vékonykliens berendezések használata esetén a teljes rendszer elektromos energia felhasználása akár 60%-kal csökkenthető.


A VMware View 5 csomag tartalma

A Platform
Alapja a már sokat bizonyított VMware vSphere 5 platform. A csomagban a VMware vSphere 5 for Desktops verzió kapott helyet, amely funkcióit tekintve a VMware vSphere 5 Enterprise Plus változatának felel meg. A biztosított szolgáltatások között említhető:
– Több fizikai szerver összefűzése, amelyeken a virtuális desktop-ok elosztottan futnak, ezzel kiküszöbölhető az egyes hardverelemek meghibásodása esetén bekövetkező kiesés.
– A VMware központi mentőrendszerének (Consolidated Backup) használata a virtuális desktopok esetén is.
– Automatikus hibatűrő működés a meghibásodott fizikai eszközökön futó rendszerek újraindításával egy megfelelően működő eszközön.
– Dinamikus terhelés megosztás az egyes fizikai hardverek között

Felügyelet
VMware View Manager 5
A VMware View Manager 5 a View megoldás kulcsfontosságú komponense. Ez az entitás felügyeli a virtuális desktopok életciklusát (szaporítás, leállítás, törlés, újraindítás, patch-elés). Mindezen feladatok elvégzése automatizáltan szabályrendszerek alapján is történhet, adminisztrátori beavatkozás nélkül, akár több ezres operációs rendszer példányszám esetén is. Ez a réteg felelős a desktopok kiosztásáért.

VMware View Composer
A View Composer felel a desktop példányok hatékony klónozásáért. A Linked Clone technológiának köszönhetően a klónozott példányok nem másolódnak le teljes terjedelemben, csak az eredeti mintapéldánytól eltérő adatrészek kerülnek tárolásra, ezzel a módszerrel jelentős mennyiségű lemezterület takarítható meg, és a másolás folyamata is lerövidül, így gyorsabban generálhatók az új desktop rendszerek. A Linked Clone technológia a desktop menedzsment szempontjából is hasznos változásokat okoz. A felhasználói adatok és beállítások teljesen elkülöníthetővé válnak az operációs rendszer adatterületétől, így a patch-elés során elegendő a mintapéldányt frissíteni, ez a változtatás az összes származtatott példányt érinteni fogja, a felhasználói beállítások befolyásolása nélkül.

ThinApp
A VMware ThinApp segítségével elkülöníthető az alkalmazás az operációs rendszertől. Az applikáció egy állományba csomagoltan terjeszthető a hálózaton és tetszőleges Microsoft operációs rendszeren futtatható mindenféle előtelepítés és konfiguráció nélkül, ezzel csökkenthetők az adminisztrációs feladatok, hiszen elegendő egy alap operációs rendszert telepíteni, az alkalmazás disztribúció pedig egy hálózati megosztásról a ThinApp segítségével megoldható.

Felhasználói élmény
PCoIP képernyő továbbításra alkalmas protokoll
A PCoIP egy adaptív, képernyő továbbításra kifejlesztett hálózati protokoll, amely a legmegfelelőbb teljesítményt nyújtja az adott hálózati környezetben (LAN, WAN). Alkalmas multimédia tartalmak továbbítására, használata esetén az adatok dekódolása nem a központi rendszeren történik, hanem a kliens eszközön, így csökkenthetőek a központi erőforrásigények.

Periféria kezelés
A végpontokon található lokális perifériák központi virtualizált rendszerhez történő csatlakoztatása megoldott a View 5 használata esetén, így nem jelent problémát a korábban megszokott nyomtatók, scanner-ek, usb dirve-ok integrálása a kiépítésre kerülő új desktop virtualizációs környezetbe.

Megjelenítők
A View megoldás képes a legkülönbözőbb felbontások és színmélység támogatására, összesen akár négy monitor igénybevétele esetén is.

Offline desktop
Az Offline desktop lehetővé teszi, hogy hálózati kapcsolat hiányában a felhasználók a korábban a központi rendszerről a kliens gépükre lemásolt virtuális operációs rendszer példányon dolgozzanak, aztán csatlakoztatott internet kapcsolat esetén az offline elvégzett műveleteket a View megoldás automatikusan felszinkronizálja az eredeti példányra.

VMware ThinApp
VMware ThinApp olyan alkalmazás-virtualizációs szotfver, amely egy ThinApp csomagba zárja az adott alkalmazás(ok) file-jait és a registry-t. Ez a csomag későbbiekben az operációs rendszer rétegtől és számítógép konfigurációtól függetlenül telepíthető, menedzselhető és update-elhető.
 

Tartalomátvétel

©2023 ANT Kft. | Minden jog fenntartva | Utolsó módosítás: 2022