Tengervízzel működő környezetbarát energiacella előállítása


 

A kedvezményezett neve:

Az Advanced Network Technologies Műszaki, Szolgáltató, Termelési, Kereskedelmi és Fejlesztési Korlátolt Felelősségű Társaság

A projekt címe:

Tengervízzel működő környezetbarát energiacella előállítása

A szerződött támogatás összege: 417.141.743.-Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 66,54%

A projekt tartalmának bemutatása:

A projekt célja olyan környezetbarát, a tengervízből zöld elektromos energia előállítására alkalmas energia cella kifejlesztése és gyártása, mely a tengeri és tenger alatti alkalmazásokban áramforrásként helyettesíteni tudja a galvánelemeket ill. az akkumulátorok használatát.

Napjaink egyik legnagyobb kérdése a környezetvédelem. Ezen belül is egyik meghatározó feladat az energia előállítás, illetve a szennyező hulladékok elkerülése.

Földünk ökológiájának sokat kutatott területe a tengerek ökoszisztémája, melynek feltárására ma már egyre több energiát fordít az emberiség. Ezen eddig ismeretlen – ám életünket, klímánkat stb. meghatározó - világ feltárásának elsődleges módja az, hogy szenzorokat, és más műszereket helyezünk el benne és a mért eredményeket kiértékeljük. Ám ezen eszközök működéséhez energiára van szükség. Ezt az energiát jórészt alkáli elemekkel és akkumulátorokkal biztosítják ma.

A globális olajipar egyik vezető elemző cégének, a McKinsey-nek a tanulmánya megerősíti, hogy az olajipari cégek jelentős erőforrásokat fordítanak azon digitális technológiai újításoknak a bevezetésére, amely a meglévő, és a kitermelésben részt vevő eszközök hatékonyságát emeli.

https://www.mckinsey.com/industries/oil-and-gas/our-insights/digitizing-oil-and-gas-production 

Ennek keretén belül a világcégek számára prioritás az offshore fluidum bányászaton belül a víz alatti eszközök közti kommunikációra, érzékelők, jeladók, jelfogók telepítése. Ezek az apró eszközök kritikus információkat közvetítenek a mezők, az eszközök működési feltételiről, a nyomás, hőmérséklet, áramlási sebesség és más paraméterekről, melyek lehetővé teszik az operátor számára az időben tett intézkedéseket, részben havária helyzetek megakadályozását, részben a termelés optimalizációját. Ismeretes, hogy már szabványok készülnek a tenger alatti szállítóvezetékre szerelt, a szigetelésbe beépített jeladók és érzékelők használatára. Ezen víz alatti eszközök áramellátása az ipar számára kiemelt feladat. 

Fentiek tekintetében rendkívüli gazdasági és ezzel egyetemben környezetvédelmi hasznossággal kecsegtet egy olyan energia cella kifejlesztése, víz alatti használatra alkalmassá tétele, amely megnyugtató környezetsemleges módon, minimális emberi beavatkozással képes folyamatos áramellátást biztosítani ezen apró műszereknek. A pályázó célja ilyen, a tengervízből környezetbarát módon energiát biztosítani képes, víz alatt emberi beavatkozás nélkül hosszú ideig működni képes energiacella kifejlesztése.

További felhasználási területe a kutatási eredménynek a légi és hajózási iparban szabványos mentőmellények (life jacket) és fekete dobozok esetében kerül elő. Ezen termékek ugyanis a vízbe kerülésük esetén energiát igénylő fény, hang és/vagy rádiójeleket bocsátanak ki magukból. A megoldás segítségével pedig ezen jelzőberendezések energiájának biztosíására alkalmas energiacella automatikusan energiát ad, amint a tengervízbe kerül.

Kutatásunk arra helyezi a hangsúlyt, hogy az évszázadok óta ismert „bagdadi telep” ideáját továbbfejlessze. A hagyományos telepek alacsony energiaszintet képesek csak leadni, mely alkalmatlanná teszi őket az ipari használatra.

A teljesítmény fokozását mind elektronikai kutatások által, mind pedig új, eddig iparszerűen nem alkalmazott anyagok és formációk felhasználásával kívánjuk elérni.

A projekt eredményeként létrejövő tengervizi elemek széleskörben felhasználhatóak lesznek a tengeri kutatások és a tengeri közeg ipara számára egyaránt.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2022.12.31.
Projektazonosító száma: 2019-1.1.1-PIACI-KFI-2019-00298

Tartalomátvétel

©2023 ANT Kft. | Minden jog fenntartva | Utolsó módosítás: 2022