Geotermikus- és köolajipari szűrőrendszer in-situ, mélyfúrásban történő kialakítására innovatív lézeres optikai technológiával

Projekt célja:

A mélyfúrási technológia alkalmazása napjainkban elengedhetetlen mind a szénhidrogén-termelés, mind a geotermikus alapú zöldenergia hasznosítását, kinyerését célzó alkalmazások terén.

A felmerülő technikai kihívásoktól eltekintve, a földtani közeg változékonysága, heterogenitása a mélyfúrási technológia alkalmazása során folyamatosan felmerülő nehézséget okoz. E heterogenitást az átfúrni kívánt kőzetek fizikai (pl. az alkotó szemcsék mérete, szilárdsága, porozitása, cementálása, szerkezete, stb.) illetve kémiai (a szemcsék és a cementáló anyag kémiai és ásványos összetétele) - jellemzően térben, akár néhány miliméteren belül bekövetkező - változásai okoznak.

A mélyfúrással kialakított kutak működtetését, akár víz illetve szénhidrogén kitermelésről, akár termálvíz visszasajtolásról van szó, kritikus mértékben befolyásolja a kút falának állékonysága illetve folyadékáteresztő képessége.

A szóban forgó projekt célja egy olyan, újdonságot jelentő in-situ, - azaz a kútban, a kútfalat alkotó kőzetek felhasználásával, - lézerfény alkalmazásával történő, alapvetően üveganyagú bevonat előállítására alkalmas módszercsomag kidolgozása, aminek révén biztosítottá válik a kút működtetése a kútfalat alkotó kőzetszemcsék kipergése nélkül. A kialakítandó bevonatban egyúttal az adott közegtestben specifikusan megkövetelt mértékű permeabilitást alakítunk ki, ami biztosítja az elvárt intenzitású fluidumáramlást a kút és környezete között.

Termékismertető:

 

 

Sajtómegjelenéseink:

Kossuth Rádió - (2013.május 10.)
                                                           Rádió interjú

Magyar Nemzet - Gazdaság – Tőzsde (2013.május 10.)
                                                           Lézersugár a kőolajért

- Figyelő - Feltörekvők - (2013.szeptember.26.)
                                                          Ha pénz tör fel

Rendezvények:

               IAH Central European Conference 2013

Partnerünk a projektben: 

 Szegedi Tudományegyetem

Projekt adatai:

 

Projekt megnevezése:
Eljárás mélységi geotermikus- és kőolajipari szűrőrendszer in-situ, mélyfúrásban történő kialakítására innovatív lézeres optikai technológiával

Projekt azonosítója:
GOP-1.1.1-11-2012-0335

Támogatás összege:
646 560 000,- Mely az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

 Kedvezményezettek megnevezése:
- Advanced Network Technologies Kft. (Konzorcium Vezető)
- Szegedi Tudományegyetem

          

Tartalomátvétel

©2023 ANT Kft. | Minden jog fenntartva | Utolsó módosítás: 2022