Ha pénz tör fel

Dr. Bajcsi Péter és Tábor Viktor. Forradalmasítanák a fúrótisztítástDOLLÁRMILLIÁRDOS ÜZLET KAPUJÁBAN

Egy fejlesztés átrajzolhatja az olajkutak termeltetésének technológiáját.

Mi köze egymáshoz egy egyiptomi vakációnak és egy sikergyanús magyar kutatás-fejlesztési projektnek? Első látásra semmi, ám Tábor Viktor cégtulajdonos éppen Egyiptomban járt együtt búvároktatói tanfolyamra Bajcsi Péterrel. Így ismerkedett meg Tábor Viktor vállalkozó egy fejlesztéssel, ami akár a hatalmas olajipari kitermelési üzletet is felforgathatja. A találmány alapja egy testvérpárhoz, Bozsó Róberthez és Tamáshoz köthető, akiknek Bajcsi Péter látta el a jogi képviseletét, így talált egymásra a vállalkozó és a feltalálói team. A találmány lényege, hogy egy – kis túlzással a Csillagok Háborúja filmekből ismert erősségű – lézerrel ki tudják tisztítani az akár több ezer méteres mélységben eltömődött olajkitermelő csöveket.


- Mennyi a projektbe eddig befektetett tőke?

- Jóval kétmilliárd forint felett jár, melynek több, mint fele két uniós pályázatból származik.

- Hol lesz a cég 3-5 év múlva?

- A világ nagy kitermelő és ehhez kapcsolódó szolgáltató cégeinél ott lesz a jól működő technológia, esetleg egy globális szereplő addigra fel is vásárolja a céget és a technológiát.
 

Az ötlet nem a levegőből jött. A Bozsó testvérek fejlesztéseinek eredményeit, a szórakoztatóiparban használt egyedi lézerberendezéseket, a Kecskemét melletti Ballószögön működő manufaktúrából olyan nagy neveknek szállítják, mint a Universal Studios vagy a Disney, sőt alig győzik kiszolgálni a megrendeléseket. A Bozsó páros két és fél éve kilyukasztotta a műhely falát, amikor egy új, hatalmas energiasűrűségű lézert próbáltak ki. (A lézerdiódák kapacitása hozzávetőleg kétévente megduplázódik, akár a számítógépek processzorainak teljesítménye.) Egyből elindult a fantáziájuk, mire is lehetne felhasználni ezt a csillagháborús (a kis mutatólézerek 25 ezerszeresét teljesítő) eszközt. A nyilvánvaló hadiipari alkalmazás mellett eszükbe jutottak a geotermikus fúrások, amiben Magyarország nagyhatalom. Megtudták, hogy máig sem megoldott a fúrócsövek belsejében lerakódott, igen agresszív ásványi anyagok eltávolítása. Ezek ugyanis keményebbek a különleges ötvözetből készült fúrószáraknál is. „A technológiára óriási szükség van a geotermikus fúrások és az olajkutak fúrása során is, hiszen rengeteg kút éppen ilyen problémák miatt nem termel” – mondja Tábor Viktor. A projekt gazdasági felelőseként szerinte az üzleti potenciál hatalmas. Jelenleg is az iparág legnagyobb világcégeivel tárgyalnak, amelyeknek mintegy félezer olajkútját kellene kitisztítani és újraindítani, melyek főként tengeri, „offshore” kutak. Siker esetén az üzlet értéke 500 milliárd (!) forint feletti is lehet, és itt csak egyetlen világcégről van szó. A több nemzetközi konferencián bemutatott technológia iránt külföldön és itthon is érdeklődnek. A MOL Nyrt-nél megerősítették a Figyelőnek, hogy tárgyalnak és megállapodás előtt állnak a hazai céggel, de az egyeztetések lezárásáig nem kívántak nyilatkozni.

A Ballószögről induló technológia előtt azonban még nagy lépések állnak. Igaz, a kutatás támogatása jól áll: 2012 tavaszán Tábor Viktor cége két GOP 1.1.1-es pályázatot adott be, amelyeket meg is nyertek, összesen közel kétmilliárd forint értékben, amelyből az uniós-magyar támogatás 1,3 milliárd forint, és amelyben a szegedi, a miskolci és a gödöllői egyetemek is részt vesznek. A 2010-es első találmány akadémiai szintű kutatását ugyanis a Szegedi Tudományegyetem ismert geológus professzora, dr. Szanyi János karolta fel anno. „A professzornak leesett az álla, mert – bár hetente több feltaláló jelentkezik nála –, a Bozsó fivérek szemében nem csak a lelkesedést, de a hozzáértést is meglátta" – meséli Tábor Viktor.

A fejlesztésen így ma már közvetlenül 15-20, közvetve pedig legalább ugyanennyi ember munkálkodik. Cél, hogy fél éven belül megkezdjék az eljárás kipróbálását éles körülmények között is, illetve egy éven belül már sikerrel befejeződjenek az eljárás gazdaságosságát a terepen is igazoló tesztek. Jelenleg laboratóriumi körülmények közt már kitűnően működik a hatalmas lézer-csőtisztító szonda, de ki kell majd próbálni a fúrótornyok mellett is. Egy olyan rendszert is terveznek, amellyel óránként 6 méternyi csövet lehet megtisztítani.

Tábor Viktor egy közel 100 fős, az ANT Kft. vezette informatikai cégcsoport tulajdonosa, és két éve csatlakozott. Azzal keresték meg, hogy kollégáival tervezze meg a különleges készülék szoftveres vezérlését, másrészt, hogy segítsen a kutatási projekt finanszírozását megoldani. Üzleti angyalként nem csak maga adott pénzt, de feladatát túl is teljesítette, mivel sikerült további jelentős forrást bevonni a fejlesztésbe.

Tábor Viktor három féle üzleti modellt lát reálisnak. Egyfelől, hogy fix összeget, nagyságrendileg félmillió dollárt kérnek majd egy kút megtisztításáért. Egy másik konstrukcióban az újrainduló kút termeléséből kérnek majd részesedést, ami nagyobb biztonságot, garanciát jelent a kitermelő vállalkozásoknak az új technológia kipróbálásakor. Ám, ha a gyakorlatban is hibátlanul működik a készülék, akkor elképzelhető egy harmadik verzió is: a céget és a technológiát egy világviszonylatban is jelentős szakmai szolgáltatónak értékesítik. „Az olajipar valóban hatalmas, és kőkemény üzlet, így tartós sikerre egy kis magyar cégnek egyedül kevés esélye van, még akkor is, ha a kitermelésben a várt áttörést eléri” – fejti ki Tábor Viktor.

Halaska Gábor

2013./39.

Rovat: Feltörekvők
2013.09.26

Tartalomátvétel

©2023 ANT Kft. | Minden jog fenntartva | Utolsó módosítás: 2022