Lézersugár a kőolajért

 A magyar találmánytól az új készletek feltárását várják.

Gazdaságosan már nem kitermelhető olajkutak válhatnak nyereségessé egy magyar találmány segítségével – jelentették be tegnap Mórahalmon egy konferencián. A találmány lényege, hogy nagy teljesítményű lézersugár segítségével a föld alatt megolvasztható a kőzet, és elválasztható a szénhidrogénektől vagy a föld alatti vízkészletektől.

/A képen: Amerikai olajkút. A tengerentúlra mennek a feltalálók/

Magyarország felkerülhet a kőolajipar világtérképére – közölte tegnap egy hidrogeológiai konferencián Tábor Viktor, a találmányt kifejlesztő egyik cég vezetője.

Mint mondta, a lézersugárral működő technológia segítségével nyereségesen már nem működtethető olajkutak újra profitot hozhatnak, könnyebb lesz a kőzetbe zárt földgáz feltárása, és a geotermikus ipar is hasznosíthatja a találmányt. Az új technológia lényege, hogy egy nagy teljesítményű ipari lézersugár segítségével megolvasztják a kőzetet, amely ezáltal eltávolítható, és a jelenleginél jóval több szénhidrogén bányászható ki. Ez utóbbit már Bajcsy Péter részletezte, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a találmány egy létező termék, amit már ki is próbáltak a gyakorlatban.

Tábor Viktor beszámolt arról is, hogy az új technológia kifejlesztésére alakult konzorciumuk – amelynek a Szegedi Tudományegyetem is tagja – összesen 1,3 milliárd forintnyi uniós, illetve kormányzati támogatást kapott. Ez az összeg gyorsan megtérülhet, tette hozzá.

A cégvezető bejelentette: a Mollal már régebben felvették a kapcsolatot, és a munkatársaik a jövő héten utaznak az Egyesült Államokba, Houstonba, a világ kőolajipari központjába, hogy a találmány hasznosításáról a legnagyobb társaságokkal tárgyaljanak.

Az eszköz kifejlesztése teljes egészében Magyarországon zajlott le, hazai szakemberekkel, és a szabadalom is magyar lesz.

Gidró Kriszta

Forrás: Magyar Nemzet - Gazdaság – Tőzsde 2013.május 10. péntek

Tartalomátvétel

©2023 ANT Kft. | Minden jog fenntartva | Utolsó módosítás: 2022