Lézerfény a föld alatt

Mórahalom - A Hidrogeológusok Nemzetközi Szövetségének magyar tagozata 3 napos konferenciát rendez Mórahalmon a nemzetközi hidrogeológustársadalom számára, hogy bemutassa a geotermikus energia régiós alkalmazási lehetőségeit.A konferencia csütörtöki első napján egy magyar fejlesztésű, a geotermikus fúrásokban használható új lézertechnológia alkalmazási lehetőségeit mutatták be.

Szanyi János, a konferencia szervezője, a szegedi egyetem ásványtani, kőzettani és geokémiai tanszék egyetemi docense elmondta, ennek segítségével lézerrel is lehet kilométeres lyukakat fúrni a földkéregbe, így nagy akadály gördül el a geotermikus energia szélesebb körű alkalmazása elől. A lézer olyan gyorsan tudja felhevíteni az útban lévő kövek, sziklák felületét, hogy azok a hősokk hatására összetöredeznek.

Az Európai Unió és a magyar kormány által is támogatott, a budapesti ANT. Kft által fejlesztett technika összköltsége 1,3 milliárd forint. Szanyi János elmondta, az ásványtani tanszék munkatársai, hallgatói is részt vesznek az ezzel kapcsolatos kutatásokban. Hozzátette, várják az együttműködési lehetőséget nemzetközi és magyar szervezetekkel. 

Forrás: Délmagyar.hu

A sajtócikkben pontatlanul jelent meg több tétel is. Ezek több helyen is szakmaiatlan és ezáltal helytelen leiratokat tartalmaznak, illetve a projekt finanszírozását tekintve is pontatlanok.

Javításképpen álljon itt a kiadott eredeti sajtóanyag:

"Az ANT Kft. – Szegedi Tudományegyetem – ZerLux Hungary Kft. együttműködésében létrejött lézeres fúrási technológiáról 2013. május 8-10 napján, a Nemzetközi Hidrogeológiai Társaság Magyarországi Tagozata által Mórahalmon szervezett nemzetközi konferencián (Geothermal Applications and Specialities in Groundwater Flow and Resources címmel) tartott sajtótájékoztatóhoz


Dr. Tóth József felkonferálja a technológiai bemutatót A konferencián elhangzott két előadáson a fejlesztők bejelentették a földalatti lézeres fúrások, mint alkalmazott ipari kutatások áttörő sikerét. 

Három éves munka eredményeképpen, teljesen magyar fejlesztésben elkészült a szénhidrogén források hatékony kiaknázását lehetővé tevő új technológiai megoldás, a föld alatti lézeres fúrási technológia (Subsurface Laser Drilling).
A ZerLux termékcsalád forradalmasítja a víz, a gáz és az olaj kitermelését. Olyan eszközt ad a kitermelést végző cégeknek, amellyel nemcsak gyorsabban, hatékonyabban és olcsóbban lehet a föld mélyének kincseit kitermelni, hanem a technológia megnöveli a kitermelhető víz és ásványkincs volumenét is. A jelenlegi technológiákkal gazdaságosan már nem művelhető mezőket is gazdaságossá tudja tenni.

A technológia úgy emeli meg a kutak hozamát, hogy közben elkerüli a veszélyes vegyi anyagok használatát.
A rendszer két elemének kifejlesztését az EU és a Magyar Kormány is támogatja, összességében több mint 1,3 milliárd forinttal.

Dr. Bajcsi Péter előad a ZerLux technológiárólNem csoda hát, hogy e kutatás-fejlesztési munka a geotermia és a gáz- és olajipar szakemberei számára komoly segítséget jelenthet.

A konferencián bemutatott megoldás a szakmai meghívottak körében széles érdeklődést váltott ki.

A konferenciához csatlakozó sajtótájékoztatón dr. Bajcsi Péter - a termékek hasznosítására létrehozott ZerLux Hungary Kft. tulajdonosa - elmondta, hogy az eddig kiszivárogtatott információk alapján már most több nagy nemzetközi olajipari társaság jelezte érdeklődését a létrejövő termék iránt és jelenleg is tárgyalások folynak a világ legnagyobb érintett cégeivel. kép jobb oldalán Petar Milanovic (President of IAH Serbian National Chapter) kérdést tesz fel a technológiáról a kép bal oldalán álló Dr. Bajcsi Péternek. (Középen Dr. Tóth József)Hozzátette azonban, hogy mivel ez a fejlesztés teljesen hazai szakemberek ötletéből, hazai kutatók odaadó munkájával és hazai tőkéből valósult meg, igyekeznek a teljes megoldást is hazai kézben tartani. Reményét fejezte ki továbbá, hogy bár Magyarország nem „olaj nagyhatalom”, de e technológiának köszönhetően beírhatjuk magunkat ennek a monumentális iparnak a halhatatlanjai közé.

Nyilatkozott továbbá Tábor Viktor az ANT Kft. – mint a fejlesztés stratégiai partnerének és egyik fő finanszírozójának - tulajdonosa, aki elmondta, hogy cége, mint IT fejlesztő és integrátor cég szívesen lépett be ebbe a vállalkozásba és örömmel vállalta fel azt az invesztíciót, mely részben eljuttathatta ezt a projektet a mai eredményekhez. A bemutatott egyik ZerLux lézeres fúrófej makettjeElmondta, hogy e kutatásra fordított rengeteg magántőke mellett a projekt két fázisát már a Magyar Kormány és az Európai Unió is támogatta az Új Széchenyi terv keretében több mint 1,3 milliárd forinttal. Hozzátette, hogy a kutatás-fejlesztésnek még messze nincs vége, hiszen a föld alatti lézeres fúrási technológiában rengeteg további lehetőség van és a megoldandó problémák is számosak. A laterális fúrások technológiája olyan kimagasló eredményekkel kecsegtet, melyek hozama ma még felbecsülhetetlen.

Dr. Bajcsi Péter hozzátette, hogy a kitermelő csövek tisztításán túl a laterális fúrási technológia akár - a ma oly sok vitát kiváltó - „repesztéses technológiát” is hatékonyabbá teheti majd. Kutatásaik így ezen a területen is előrehaladottak.
Hallgatói kérdésre kiemelte, hogy a kutatás-fejlesztés mellett komoly hangsúlyt fektetnek a létrejött eredmények szabadalmaztatásaira is, melyek segítenek a technológia hazai kézben tartására.

A ZerLux laterális fúrási technológiát bemutató sematikus ábraDr. Bajcsi a témát folytatva hangsúlyozta, hogy a fejlesztések további eredményeit is folyamatosan szabadalmaztatni fogják, hogy a hazai és nemzetközi iparjogvédelmi oltalom teljes legyen a technológia felett.

Dr. Szanyi János, Phd., hidrogeológus, a Szegedi Tudományegyetem Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszékének docense megerősítette, hogy a technológia alapvető változásokat hozhat nemcsak az olaj és gáziparban, hanem a geotermikus iparban is. A technológia a víz kutak és a visszasajtoló kutak hatékonyságát is jelentősen meg tudja emelni, csökkentve azok karbantartási költségeit.

ZerLux technológiával megfúrt kőzetDr. Tóth József, hidrogeológus professzor, a University of Alberta (Canada) Professzor Emeritusa, a World Petroleum Council Senior Vice President-je kifejezte elismerését, hogy a magyar innováció az olajiparban is megjelent és abbéli reményének adott hangot, hogy e lézeres fúrási technológia minél hamarabb a piacra kerül.

ZerLux technológia üzem közben kőzetmintát olvaszt (fúr)A bemutatott ZerLux elnevezésű technológia is bizonyítja, hogy a magyar innovációs piac világ szinten számot tarthat a figyelemre.
 

                                        

Tartalomátvétel

©2023 ANT Kft. | Minden jog fenntartva | Utolsó módosítás: 2022