Sajtóközlemény a GOP-1.1.1-11-2012-0171 számú pályázatunk zárásáról

Végéhez ért az Advanced Network Technologies (ANT) vezetésével folyó „Lézer technológiájú kristály bontási eszközök fejlesztése” projekt. A fejlesztés a „GOP-1.1.1-11-2012-0171” pályázati konstrukció keretében jött létre.

Projektünk során részben az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás segítségével olyan prototípus eszközt fejlesztettünk ki, mely segít megoldást találni a fluidum (szénhidrogén és hévíz) bányászat során- a művelési és termelési tevékenység részeként- a termelő kutakban megjelenő ásványi anyagok kiválásának eltávolítására.

Az első részfeladatban irodalmi kutatást követően meghatározásra kerültek a kutatásunk szempontjából releváns, vizsgálni kívánt ásványtípusok. A kiválasztást követően a kőzetek kémiai és fizikai tulajdonságainak leírását, a kiválás folyamatainak modellezését végeztük el annak érdekében, hogy a bontás módszertanához szükséges információk rendelkezésünkre álljanak.

A hazai és nemzetközi szakirodalom kutatásával párhuzamosan végeztük el a lézer egység prototípusának fejlesztését, az interferencia mérő optikai szűrőegység kialakítását, a szűrő modulok mátrixba rendezését valamint a fényszál csatolás megoldását is.

A kutatás következő fázisában a kiválasztott anyagmintákon végeztünk különböző peremfeltételek mellett vizsgálatokat. Az Egyetem a kísérleti eszköz alkalmazásával a begyűjtött mintákon végrehajtott kísérletsorozat eredményeként a lézeres fotospektrometriai eszköz finomhangolása is megtörtént eltérő technológiájú visszamérések segítségével. A mérési eredményeket és tapasztalatokat adatbázisba építettük.

Ezt követően az eszközvezérlés kifejlesztésén dolgoztunk.

A projekt zárásaként felépítettük és teszteltük a lézeres kiválások mélyfúrási csövekben történő bontására alkalmas eszközt. A részfeladat során integráltuk és kidolgoztuk a hardver és szoftver technológiákat, teszteltük azok integráns működését, illetve pilot bontást hajtottunk végre, ahol a rendszert valódi probléma kezelésére alkalmaztuk. A méréseket jegyzőkönyvekben rögzítettük, valamint elkészítettük a termék specifikációt és a gyártási tervet.

 

Projekt aloldala.

 

Syndicate content

©2009 ANT Ltd. | all rights reserved | Last modification: 27-11-2013